UBR coördineert de rijksbrede detacheringspool van de rijksoverheid. Deze pool biedt een capaciteitsoplossing voor ondersteunende functies (vanaf schaal 5). Denk hierbij aan bijvoorbeeld management- en projectondersteuner of een projectsecretaris. Het past bij het strategisch personeelsbeleid waarbij persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en het flexibel inspelen op de veranderende omgeving centraal focuspunten zijn.
Wat zijn nu de positieve aspecten van de rijksbrede detacheringspool voor de medewerker en de inhurende manager in praktijk? Een gesprek met Heleen Naber, medewerker van de rijksbrede detacheringspool van UBR Tijdelijk Werk en teamleider Karen Keijzer (IenW).

Je werkt nu bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Hoe ben je hier terecht gekomen?

Heleen: "Ik heb 18 jaar bij VWS gewerkt, vorig jaar maart ben ik eerst bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) gaan werken in het team van Frank Wormgoor. Dit was voor een tijdelijke detachering om de afwezigheid in verband met een zwangerschap op te vangen. Daarna ben ik in augustus gestart bij IenW via de rijksbrede detacheringspool. Dit bevalt zo goed aan beide kanten dat ik waarschijnlijk per 1 januari 2022 door IenW word overgenomen".

Dat klinkt interessant. Heeft naast UBR|Arbeidsmarkt nog iemand een rol gespeeld bij jouw plaatsing?

Heleen: "Jazeker, UBR|Loopbaan- en Talentontwikkeling. Via mijn loopbaanbegeleider Marion van Leeuwen ben ik in de rijksbrede detacheringspool terecht gekomen. Zij had deze opdracht gezien en zei “dat is een leuke klus voor jou”. Ik vond het moeilijk om na 18 jaar bij VWS weg te gaan; na ál die jaren. De mogelijkheid om op detacheringsbasis ergens anders te gaan werken leek me wel heel relaxt. Even ervaren, iets meer dan even snuffelen, en als het bevalt dan ga je vanuit daar weer verder. Je bent nergens aan gebonden".

Elke keer een andere werkomgeving lijkt niet makkelijk. Hoe ga je daar mee om?

Heleen: "De vier maanden bij UBR, heb ik vanuit huis gewerkt vanwege corona. We moesten toen allemaal erg wennen aan het thuis werken maar de sfeer in het team van Frank was heel goed dus dat hielp enorm. De detachering maakte het voor mij makkelijker om VWS los te laten. Het is nu wel echt mijn intentie om een paar jaar voor IenW te werken, ik ben heel enthousiast over de organisatie en heb het geweldig naar mijn zin.

Ook denk ik dat ik het meeste kan toevoegen aan een organisatie als ik daar een paar jaar ben. Niet alleen vanwege de contacten die je dan hebt opgebouwd, maar ook omdat je dan veel beter weet wat het project of het werk inhoudt".

Wat zijn voor jou persoonlijk de positieve aspecten als medewerker van de rijksbrede detacheringspool?

Heleen: "Wat ik een groot voordeel vind van de rijksbrede detacheringspool is dat ik me toch flexibeler voel om een intake in te gaan. Het eerste gesprek met mijn huidige manager en de projectleider klikte enorm goed. Ik had normaal gesproken niet zo snel voor een baan bij IenW gekozen, mijn idee was dat daar alleen maar technische mensen werken die bruggen en wegen bouwen, en daar heb ik niet zoveel mee. Maar nu vind ik dit een heel leuk departement en dat is echt gekomen door deze detacheringsperiode. Ik had een verkeerd beeld van dit departement, ik kende de organisatie niet goed. Het was puur intuïtief dat ik dit heb gedaan en dat heeft goed uitgepakt".

Zou je anderen aanraden ook deze route te nemen?

Heleen: "Jazeker, maar persoonlijk vind ik een paar maanden detachering wel kort. En wat ik collega’s kan meegeven: het is sowieso heel leerzaam".

Hoe ben je op het idee gekomen om jouw capaciteitsvraag meteen bij de rijksbrede detacheringspool te leggen?

Karen: "Ik was op zoek naar een projectsecretaris voor de Nationale Markt- en Capaciteits Analyse en Integrale Mobiliteits Analyse (NMCA/IMA). De projectleider nam dat zelf op zich, dat was onhoudbaar gezien de omvang van het project. Ik heb toen de vraag bij Katya Ivanova neergelegd, zij is manager van de projectenpool bij DG Mobiliteit. En Katya kwam met de suggestie om de vraag bij UBR|Arbeidsmarkt neer te leggen. Ik kende deze rijksbrede detacheringspool helemaal niet en was en ben blij verrast met het bestaan ervan".

Hoe was/is de samenwerking met UBR|Arbeidsmarkt? Wat gaat goed en heb je nog eventuele aandachtspunten?

Karen: "De dienstverlening heb ik als zeer prettig ervaren: snelle reactie, duidelijke en prettige intake, de voorgedragen kandidaat was een perfecte match en het is allemaal op korte termijn geregeld. Ik weet niet of wij geluk hebben gehad, maar het was een schot in de roos.

Eventueel twee aandachtspunten: de matching fee is best aan de stevige kant, en wordt bij verlenging nog een keer gerekend. Dat snapte ik niet helemaal. Tweede aandachtspunt is dat ik tussentijds geen contact heb gehad. Daar was in ons geval ook geen aanleiding toe, maar kan me voorstellen dat dat in andere gevallen wellicht wel wenselijk is".

Zou je een collega manager aanbevelen om gebruik te maken van de rijksbrede detacheringspool?

Karen: "Jazeker! De eerdergenoemde kwaliteit van de kandidaat, en de snelheid van het proces zijn echt pluspunten. Al met al is het een zeer waardevolle dienstverlening binnen het Rijk. Er is vaak behoefte aan (tijdelijke) ondersteuning, vooral op grote projecten. Dan is het fijn om te weten dat deze flexibele capaciteit beschikbaar is. Ik zou dan ook echt investeren om de bekendheid van de rijksbrede detacheringspool te vergroten".

Heb je ook interesse om deel uit te maken van de rijksbrede detacheringspool? Kijk hier voor meer informatie.

Ben je als manager op zoek naar een oplossing voor een capaciteitsvraagstuk met een ondersteunende functie? Denk dan ook aan de rijksbrede detacheringspool. Deze medewerkers worden voor de duur van de opdracht (minimaal 6 maanden) gedetacheerd en op interim opdrachten geplaatst. Neem voor meer informatie contact op met Nargish Bhawanidin 06-21178756 of via detacheringspool@rijksoverheid.nl.