“En wat dan nu, wat wil ik"? Dat was de grote vraag voor Jeroen Arts toen hij besloot te stoppen met parttime promoveren. “Het kostte me veel energie om dit naast mijn werk te doen. En ondanks de grote interesse in het onderwerp, kwam ik er na driekwart jaar achter dat ik er niet uithaalde waar ik op hoopte. De balans was zoek". Voor Jeroen was dit moment van stoppen een kantelpunt om op een andere manier na te gaan denken over zijn loopbaan en carrièrepad.

Wie: Jeroen Arts, 30 jaar
Werkzaam als: senior beleidsmedewerker Primair Onderwijs Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
WO opgeleid en via traineeships de Rijksoverheid goed leren kennen.
Loopbaanvraag: En nu?

Welke stap zet ik dan nu en wat wil ik uit mijn loopbaan halen? Die vraag kwam op dat moment bij Jeroen echt bewust naar voren. Jeroen: “Pas toen ik bij mijn loopbaanadviseur kwam vond ik de ruimte om daar meer en goed over na te denken. Want hoe maak ik dan nu de goede keuzes die bij mij passen, hoe kom ik dan dichter bij een volgende loopbaanstap en hoe stippel ik daarmee mijn carrièrepad uit op een manier die bij mij past? Ik wilde verkennen wat ik wilde en mijn keuzes doordacht maken. Dat is best een zoektocht".

Zoektocht

"Samen met mijn loopbaancoach heb ik hele goede gesprekken gevoerd. We hadden een goede klik. Zij confronteerde mij en daagde mij uit om mijn comfortzone te verkennen en op te rekken. Ik werd me steeds meer bewust dat mijn zoektocht ging over hoe ik met mijn ambitie, ervaring en persoonlijke wensen en interesses kan bijdragen aan maatschappelijke opgaves en onderwerpen waar ik enthousiast van word. En dat het ook okay is om nu te kiezen welk pad ik nu niet op wil gaan", vertelt Jeroen verder.

"Als je doet waar je energie en interesse ligt, loop je met plezier een tandje harder. Ik ben er van overtuigd dat je bijdrage, invloed en impact dan echt groter is".

Helder verhaal

“Door steeds met mensen in (netwerk)gesprek te gaan, vragen te stellen en te reflecteren ben ik aan het trechteren en finetunen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik van betekenis ben en plezier heb in een werkomgeving waar beleid en uitvoering bij elkaar komen, en dat ik daar expertise in opgebouwd heb, bijvoorbeeld organisatorisch en qua opdrachtgeverschap. Dat past ook bij de verbindende rol die ik wil spelen om gezamenlijk aan een doel te werken. Daar wil ik iets mee doen en zoek een inspirerende inhoudelijke klus daarbij. Daarnaast wordt mijn beeld ook steeds scherper en mijn verhaal steeds helderder. Als je je eigen verhaal kan vertellen, leven mensen met je mee en denken ze met je mee. Het idee dat ik steeds stapjes vooruit zet in de richting waar mijn interesse en ambitie ligt motiveert echt. Gaandeweg kom ik de juiste mensen tegen en krijg ik een goed beeld van de mogelijkheden en kansen. Dat is de basis en het proces. Het is waardevol en stimulerend om dit proces samen met iemand te doorlopen”, vertelt Jeroen verder.

Resultaat

Op de vraag wat het loopbaantraject concreet gebracht heeft antwoordt hij met gemak drie dingen:

  • “Bewustwording van waar ik sta, dat ik regie kan voeren en bewust met mijn loopbaan en carrière aan de slag kan. Die gedachte heeft zich zeker vastgezet en zorgt dat ik vooruit denk: Wat wil ik en met welke tussenstappen kom ik daar dan"?!
  • “Er is mij een grote spiegel voorgehouden en verschillende aannames zijn ter discussie gesteld. Dat bracht me uit m’n comfortzone en dat had ik nodig om verder te komen. Het zorgt dat ik anders tegen het uitstippelen van mijn carrièrepad aankijk dan dat ik altijd deed. Daar heb je iemand voor nodig die dat spiegelt. Zo had ik bijvoorbeeld altijd het beeld dat netwerken een synoniem zou zijn voor baantjesjagen. Nu kijk ik er echt op andere manier naar en merk ik dat mensen heel graag over hun werk praten Die inzichten helpen mij verder om mijn beeld van wat bij mij past en welke omgeving ik aan zou treffen te completeren. Of met wie ik verder nog zou kunnen spreken. Ik heb er handigheid en plezier in".
  • “Ik heb nu een goed beeld van wat ik kan, wat bij mij me past en wat ik zoek. Mijn droom is om bij te dragen aan een tijdelijke overheidsopdracht in Azië, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie in Japan. Een land dat ik al jaren van dichtbij volg. En dromen zijn er om na te streven, nietwaar. En nu probeer ik vanuit een brede interesse voor internationale (handels)betrekkingen, wetenschap en onderzoek tussenstappen te zetten die mij dichter bij die droom brengen. Wie weet kan ik aan de slag op het gebied van innovatie in de landbouw of de zorg, dat zou al een tussenstap zijn".

Niet overhaast

Stappen zetten, tempo maken, resultaten boeken en er voor gaan! Dat lijkt het credo in de media. Maar zo werkt het niet altijd. Jeroen: “Je kunt morgen wel willen starten met een nieuwe baan in Azië, en het beeld is ook dat het allemaal meteen kan, maar zo ervaar ik dat niet. Juist het in kaart brengen van je ambitie, je krachten en de omgeving waarin je goed tot je recht komt en je realiseren dat stappen ook tijd nodig hebben om te landen is heel waardevol. Geef jezelf de tijd en overhaast niet. Je bent in beweging en onderweg en dat is het belangrijkst. Voor het vinden van je intrinsieke richting heb je echt even tijd nodig. Daarna wordt je focus alleen maar scherper en kan je in een stroomversnelling komen. Dat besef gun ik anderen die zich in een soortgelijke situatie bevinden graag".

Inspiratie en informatie

Ook toe aan oriëntatie of een volgende loopbaanstap? Neem dan contact op met de  loopbaanadviseur van je eigen organisatie, of maak een afspraak voor het inloopspreekuur.